Muistihäiriöitä aiheuttavat sairaudet

Alzheimerin taudin jälkeen seuraavaksi yleisimmät muistisairaudet ovat Lewyn kappale -tauti ja aivoverenkiertoperäiset muistisairaudet.

Alzheimerin taudin jälkeen seuraavaksi yleisimmät muistisairaudet ovat Lewyn kappale -tauti ja aivoverenkiertoperäiset muistisairaudet.

Lewyn kappale -tauti

Lewyn kappale -taudin aivomuutokset muistuttavat Parkinsonin taudin muutoksia, mutta niitä on laajemmalla alueella aivoissa. Mieleen painaminen säilyy usein paremmin kuin Alzheimerin taudissa. Muita oireita ovat jäykkyys, ajattelun ja kävelyn hitaus ja välillä vapinakin. Oireet usein vaihtelevat. 70 prosentilla Lewy-potilaista on yksityiskohtaisia näköharhoja. Usein aivoissa on myös Alzheimer-muutoksia. Lewyn kappale -taudissa Alzheimer-lääkkeistä on apua. Tärkeää on myös säännöllinen liikunta ja aktiivinen elämä.

Aivoverenkiertoperäiset muistisairaudet

Aivoverenkiertoperäisistä muistisairauksista tavallisin on aivojen valtimoiden pienten valtimoiden tukokset. Sairautta voidaan kutsua myös Binswangerin taudiksi. Muutokset aiheuttavat hajamielisyyttä, hidastumista ja tasapainon heikentymistä. Muisti sen sijaan säilyy usein kohtalaisen hyvin. Myös isommat aivovaltimoiden tukokset ja aivoverenvuodot voivat aiheuttaa henkisten kykyjen heikentymistä. Hoitona on uusien aivoverenkiertohäiriöiden esto, liikunta ja aktiivinen elämä.

Parannettavia muistisairauksia

Parannettavia muistisairauksia ovat esimerkiksi B12-vitamiinin puutos, kilpirauhasen vajaatoiminta ja lisäkilpirauhasen liikatoiminta, jotka voidaan diagnosoida verikokeilla. Muita hoidettavia syitä ovat esimerkiksi hyvänlaatuiset aivokasvaimet ja normaalipaineinen hydrokefalia. Harvinaisempia rappeuttavia sairauksia ovat frontotemporaaliset degeneraatiot, esimerkiksi Pickin tauti ja hippokampaaliskleroosi.

Amia Muistikeskus

Amia Muistikeskus on suomalaisten muistiammattilaisten perustama asiantuntijaorganisaatio. Hoidamme muistipotilaita Amia Muistiklinikalla ja koulutamme muistihoitotyöntekijöitä Amia Akatemiassa. Toimimme muistisairaiden ihmisten ja heidän omaistensa hyvän elämän edistämiseksi.

https://amia.fi
Edellinen
Edellinen

Muistisairaan ihmisen kohtaaminen

Seuraava
Seuraava

Mitä tapahtuu, jos minulle tulee Alzheimerin tauti