Mitä tapahtuu, jos minulle tulee Alzheimerin tauti

Alzheimerin taudin aivomuutokset ovat samanlaisia kuin ikääntymisen aiheuttamat. Niitä on kuitenkin enemmän kuin normaalissa ikääntymisessä.

Alzheimerin taudin muutokset keskittyvät erityisesti muistialueille, kuten hippokampukseen ja sen ympäristöön ohimolohkossa. Myös muistille tärkeän aivojen välittäjäaineen asetyylikoliinin määrä aivoissa vähenee. Pään magneettikuvauksessa tai tietokonetomografiassa näkyy usein atrofiaa eli aivoaineen katoa.

Pelkästään aivokuvauksen perusteella tautia ei voida kuitenkaan varmuudella todeta. Diagnoosiin tarvitaan lisäksi tietoa oireiden etenemisestä ja tulokset lääkärintutkimuksesta, muistitestauksesta ja laboratoriokokeista.

Alzheimerin taudin aivomuutokset ovat samanlaisia kuin ikääntymisen aiheuttamat. Niitä on kuitenkin enemmän kuin normaalissa ikääntymisessä. Aivomuutosten vuoksi erityisesti lähimuisti ja uuden oppiminen heikentyvät.

Oireet

Aivomuutosten vuoksi erityisesti lähimuisti ja uuden oppiminen heikentyvät.  Myös hahmottamisen vaikeutta ja kätevyyden heikkenemistä saattaa tulla. Oikeiden sanojen löytämisessä voit joutua ponnistelemaan erityisesti väsyneenä. Kykysi laskea saattaa vaikeutua. Et myöskään välttämättä hahmota suuria rahasummia yhtä hyvin kuin aiemmin.

Joillakin potilailla heikentyy kyky tunnistaa kasvoja. Jos et heti tunnista tai muista sinulle puhuvaa henkilöä, kannattaa reilusti kysyä hänen nimeään. Yksinasuvilla yksinäisyyden tunne voi korostua. Heistä voi joskus tuntua, että heihin ollaan hyvin harvoin yhteydessä. Tämä voi liittyä siihen, että yhteydenotot ja puhelinsoitot pyyhkiytyvät helposti mielestä. Hanki vieraskirja ja pyydä vierailijoita kirjottamaan käynnistään.

Säilyvät henkiset kyvyt

Peruspersoonallisuus ei muutu Alzheimerin taudissa, vaikka tietyt persoonallisuudenpiirteet voivat korostua. Tunne-elämä toimii entiseen malliin. Voit tulla aiempaa herkemmäksi huomaamaan toisen tunnetiloja ja reagoimaan niihin. Huumorintaju säilyy, ja pystyt pitämään hauskaa kuten ennenkin. Myös sosiaaliset kykysi säilyvät usein niin, että ulkopuoliset eivät välttämättä huomaa sairautesi olemassaoloa, kun keskustelet heidän kanssaan.

Muistikuvat vanhoista asioista säilyvät yleensä hyvin. Saattaa tuntua, että vanhat muistot ovat mielessä jopa aiempaa kirkkaampina, kun uudet asiat eivät ole niitä enää sotkemassa. Monesti et muistakaan, että sinulla on mitään muistiongelmia. Kyky lukea säilyy hyvin, samoin luetun ymmärtäminen. Romaanin lukeminen voi kuitenkin vaikeutua, koska jatkaessasi seuraavana päivänä romaanin lukemista välttämättä kaikki juonenkäänteet ja romaanihenkilöt eivät ole mielessä.

Alzheimerin taudin yleisyys ja ennuste

Alzheimerin tauti on hyvin yleinen sairaus. Sinulla on Suomessa 80 000 kohtalontoveria. Alzheimerin taudin ensioireet voivat tulla jo ennen 50. ikävuotta, mutta tauti on harvinainen ennen 65. ikävuotta. Yleisyys lisääntyy iän myötä niin, että yli 80-vuotiaista joka viidennellä on tämä tauti.

Alzheimerin taudin ennuste on yksilöllinen. Aina on aluksi monia vuosia, jolloin oireet ovat lieviä. Taudin vaikutus jäljellä olevaan elinikään on vähäinen, jos hoidossa käytetään nykyisin tiedossa olevia lääkkeettömiä ja lääkkeellisiä hoitokeinoja.

Nykyisin Alzheimerin taudista tiedetään jo paljon. Pääosan oireista ajatellaan johtuvan amylodi- ja tau-nimisten valkuaisaineiden kertymisestä aivoihin. Kokeiltavana on jo useita lääkeaineita, joilla tämän aineen kertymistä aivoihin voidaan estää. Tällaisen lääkkeen laaja käyttöönotto, toivottavasti lähivuosina, mullistaa Alzheimerin taudin hoidon. Jo nykyisetkin lääkkeet hidastavat oleellisesti oireiden etenemistä.

Alzheimerin tautiin on tehokkaita lääkkeitä

Nykyisin on käytössä lääkkeitä, jotka lievittävät Alzheimerin taudin oireita ja hidastavat niiden etenemistä. Käyttämällä näitä lääkkeitä vointisi todennäköisesti paranee. Ajatuksesi ovat selkeämpiä ja olet aktiivisempi.

Uusien asioiden mieleen painamiseen lääkkeiden vaikutus ei ole valitettavasti yhtä hyvä. Alzheimerin taudissa erästä aivojen välittäjäainetta, asetyylikoliinia on liian vähän. Markkinoilla on kolme lääkettä, jotka lisäävät asetyylikoliini-välittäjäainetta aivoissa. Markkinoilla olevat lääkkeet ovat donepetsiili,  galantamiini  ja rivastigmiini. Jokin näistä lääkkeistä pitäisi ottaa käyttöön mahdollisimman pian taudin toteamisen jälkeen.

Asetyylikoliinia lisäävät lääkkeet vaikuttavat aivojen lisäksi suolistoon, mikä voi joskus aiheuttaa aluksi pahoinvoinnin tunnetta tai ripulia. Siksi nämä lääkkeet on syytä aloittaa vähitellen annosta nostaen. Ne pitää ottaa ruokailun jälkeen. Alzheimerin tautiin on myös lääke, joka on glutamaatti-välittäjäaineen vastavaikuttaja.  Tätä memantiini-lääkettä käytetään pääosin muiden Alzheimer-lääkkeiden lisälääkkeenä.

Oma lääkäri

On tärkeää, että sinulla on oma lääkäri, joka tuntee sinut ja sinun sairautesi. Usein hän on terveyskeskuslääkäri, mutta myös yksityisen sektorin yleislääkäri, geriatri tai neurologi on hyvä valinta. Hyvin tärkeää on se, että lääkärisi ei jatkuvasti vaihdu ja että häneen voi ottaa yhteyttä joustavasti.

Lääkärinlausunnot

Sinulla on mahdollisesti oikeus Kelan eläkettä saavan hoitotukeen, joka vaatii C-lausunnon. Sama todistus kelpaa myös kunnalliseen omaishoidon tukeen. C-lausunto ei ole yleensä ajankohtainen vielä siinä vaiheessa, kun diagnoosi varmistuu. Saattaa olla, että myöhemmin voit tarvita muitakin todistuksia, kuten lausunnon kuljetustukea varten (’’taksi-kortti’’) tai pysäköintilupaa varten. Oma lääkärisi kirjoittaa näitä tarpeen mukaan.

Amia Muistikeskus

Amia Muistikeskus on suomalaisten muistiammattilaisten perustama asiantuntijaorganisaatio. Hoidamme muistipotilaita Amia Muistiklinikalla ja koulutamme muistihoitotyöntekijöitä Amia Akatemiassa. Toimimme muistisairaiden ihmisten ja heidän omaistensa hyvän elämän edistämiseksi.

https://amia.fi
Edellinen
Edellinen

Muistihäiriöitä aiheuttavat sairaudet

Seuraava
Seuraava

Kuinka tulen toimeen Alzheimerin taudin kanssa