Epäiletkö muistisairautta?

Kun oma tai läheisen vointi huolettaa, on helpottavaa saada tietoa ja vastauksia nopeasti. Sujuva hoitopolkumme muistitestauksesta tutkimusten kautta tarkkaan diagnoosiin ja räätälöityyn hoitosuunnitelmaan auttaa hyvän elämän jatkumista, vaikka huolen taustalla olisikin muistisairaus.

Asiantuntijoiden optimoima Amia Hoitopolku™

Meille on tärkeää tarjota asiakkaillemme mahdollisimman sujuva ja nopea tie hoidon ja tuen pariin. Kolmivaiheinen hoitopolkumme on räätälöity asiantuntijoiden notkeaksi yhteistyöksi, jossa turhia käyntejä tai odottelua ei synny.

Hoitopolku alkaa muistitestauksesta ja etenee tarvittaessa erikoislääkärin vastaanoton kautta muistikoordinaattorin tapaamiseen. Mikäli muistitestaus antaa aihetta erikoislääkärin tapaamiseen, saat lähetteet diagnostiikan edellyttämiin laboratoriokokeisiin ja pään kuvantamiseen jo ennen lääkärin vastaanottoa.

Lääkäri tekee geriatrisen kokonaisarvion, määrittelee tarkan diagnoosin sekä laatii loppulausunnon ja hoitosuunnitelman. Hän sopii kanssasi seurantakäynnistä. Suosittelemme muistikoordinaattorin tapaamista perheen yksilöllisen tilanteen kartoittamiseksi, jotta arki voi jatkua sujuvana ja elämä hyvänä.

Palvelumme käyttäminen ei estä julkisen terveydenhuollon tarjoamien palvelujen vastaanottamista.

1

Muistitestaus ja jatkotutkimukset

CERAD on muistisairauksien hyvän hoitokäytännön mukainen, ensivaiheen arviointiin soveltuva testausmenetelmä. Muistiklinikallamme testin tekee muistityöhön erikoistunut muistihoitaja. Saat tulokset heti testin jälkeen. Tarvittaessa muistihoitaja järjestää lähetteet tarvittaviin jatkotutkimuksiin (pään kuvantaminen ja laboratoriokokeet) ja varaa ajan erikoislääkärin vastaanotolle.

2

Erikoislääkärin
vastaanotto

Erikoislääkärimme tapaa sinut ja läheisesi tunnin mittaisella vastaanotolla, kun olet käynyt tarvittavissa jatkotutkimuksissa. Hän tekee geriatrisen kokonaisarvion, määrittelee diagnoosin sekä laatii loppulausunnon, joka sisältää hoitosuunnitelman. Lääkäri sopii kanssasi seurantakäynnistä. Suosittelemme muistikoordinaattorin tapaamista perheen yksilöllisen tilanteen kartoittamiseksi.

3

Muistikoordinaattorin tapaaminen

Muistikoordinaattori on perheen kumppani. Hän huolehtii, että saatte tarvitsemanne tuen sujuvan arjen turvaamiseksi. Tapaamisessa muistikoordinaattori kartoittaa perheenne yksilöllisen tilanteen. Hän kuulee tarpeet ja toiveet sekä opastaa yhteiskunnan tukien hankemisessa. Hän antaa tietoa ja ratkoo kanssanne huolta herättävät asiat. Tiiminsä ja verkostonsa avulla hän järjestää toivomanne palvelut.


Miksi varhainen diagnoosi on tärkeä?

Muistisairaan ihmisen elämänlaatua tukeva hoito rakentuu kokonaisuudesta. Ensimmäinen ja tärkeä kulmakivi hyvässä hoidossa on varhainen ja oikea diagnoosi, sillä taudin etenemistä hidastava ja oireita lievittävä hoito on sitä tehokkaampaa, mitä varhaisemmassa sairauden vaiheessa se voidaan aloittaa. Tarkka diagnoosi on myös edellytys oireiden ymmärtämiselle ja ennusteen arvioimiselle.

Muistin ja muiden kognitiivisten kykyjen heikkenemiseen on ainakin sata syytä. Aina kyse ei ole Alzheimerin taudista. Nykyisillä lääketieteellisillä menetelmillä syy saadaan selville lähes kaikissa tapauksissa. Erityisen tärkeää on diagnosoida toiseksi yleisin muistisairaus eli Lewyn kappale -tauti oikein ja mahdollisimman varhain. Noin viidellä prosentilla tutkituista löydetään parannettava syy.

Lue lisää: 1. Muistisairauden varhainen ja oikea diagnoosi

Mistä hyvä hoito muodostuu?

Muistisairaan ihmisen ja hänen läheisensä hyvä elämä saavutetaan oikean ja monipuolisen hoidon ja tuen avulla. Tarkan diagnoosin ja oikean lääkehoidon lisäksi räätälöity fysioterapia ja hyvä ravitsemus ylläpitävät muistisairaan ihmisen toimintakykyä.

Fyysisestä kunnosta huolehtimisen lisäksi on tärkeä ymmärtää muistisairauden vaikutukset ihmisen kognitiivisiin taitoihin. Toisen ihmisen käytöksen ja tarpeiden tulkitseminen sekä niihin vastaaminen on silloin helpompaa. Mielen hyvinvointi on merkittävä osa muistisairaan ihmisen ja samalla hänen läheistensä hyvinvointia. Kokonaisvaltaisessa hoidossa oikea lääketieteellinen hoito yhdistyy ihmisen psykofyysiseen kohtaamiseen, jolloin elämä voi jatkua mielekkäämpänä ja laadukkaampana.

Lue lisää: Muistisairaan ihmisen hyvän hoidon kuusi kulmakiveä

Kuka kantaa kokonaisvastuuta arjessa?

Koska muistisairauden hoito vaatii laaja-alaista ja syvällistä osaamista, tarvitaan muistisairautta sairastavan ihmisen ympärille joukko eri alojen asiantuntijoita. Muistisairaan ihmisen hyvä hoito perustuu moniammatillisen tiimin tiedonvaihtoon ja yhteistoimintaan.

Muistisairaan ihmisen, hänen läheistensä ja hoitavan tiimin tukipilarina työskentelee muistikoordinaattori, muistityöhön syventynyt sairaanhoitaja, joka seuraa, tukee, koordinoi, hoitaa asioita ja ryhtyy kriisin sattuessa toimiin. Muistikoordinaattori kantaa vastuuta, helpottaa omaisen taakkaa ja ennakoivan osaamisensa kautta auttaa parhaan mahdollisen elämän saavuttamisessa muistisairaudesta huolimatta.

Lue lisää: Parasta mahdollista elämää muistisairauden kanssa – näin muistikoordinaattori työskentelee


Näin varaat ajan Muistiklinikalle

Varaa aika Amia Muistiklinikalle sähköisen ajanvarauksen kautta tai soittamalla meille (ma-to klo 9.30-16 ja pe 9-14) numeroon 040 5947 900.