Tulevaisuuden muistityö: ihmiskeskeisellä toimintamallilla merkitystä, vaikutusta ja tuloksia

Ihmiskeskeisyyden toimintamalli haastaa suomalaisen, palvelukeskeisen hoitojärjestelmän. Kansainvälisesti tutkittu ja hyvänä hoitokäytäntönä koeteltu toimintamalli johtaa muistisairaan ihmisen, läheisen ja ammattilaisen hyvinvoinnin kohenemiseen. Hyvä kotona asumisen aika pitenee, tukipalvelut kohdentuvat oikein ja resursseja säästyy.

Pehmeä menetelmä voi tuottaa kovia tuloksia. Maailmassa, jossa toimia suunnitellaan ja vaikutuksia mitataan luvuin, tämä on merkittävä argumentti. Yhtä tärkeää on ajatella ihmistä - sairastavaa, läheistä ja työtä tekevää. Näistä jokaiselle ihmiskeskeisyyden toimintamalli muistityössä tuottaa hyvinvointia ja elämänlaatua.

Suomalainen hoito- ja palvelujärjestelmä keskittyy arvioimaan muistisairaan ihmisen palvelutarpeita. Näissä palvelutarpeissa korostuvat ihmisen fyysiset tarpeet. Kansainvälisesti tutkittu ja laajalti käytössä oleva hoitokäytäntö pohjautuu kuitenkin ihmiskeskeisyyden toimintamalliin, jossa palvelutarpeiden kartoittamisen sijaan keskitytään vastaamaan ihmisen tarpeisiin.

Ihmiskeskeisyyden toimintamallissa ihminen nähdään kokonaisuutena, jolla on fyysisten tarpeiden lisäksi psykososiaalisia tarpeita, jotka liittyvät esimerkiksi itsensä toteuttamiseen, arvonantoon, yhteenkuuluvuuteen, turvallisuuteen ja itsemääräämiseen. Tämä laaja ja kokonaisvaltainen käsitys ihmisestä johtaa kohtaamiseen ja kuulemiseen, jonka seurauksena tarjottu palvelu, tuki ja apu vastaavat muistisairaan ihmisen ja hänen läheisensä todellisiin tarpeisiin ja tilanteeseen. Toiminnalla on useita konkreettisia seurauksia.

 
 

Ihmiskeskeisyys vaikuttaa

✔ Muistisairaan ihmisen hyvä kotona asuminen pitenee

✔ Hankalaksi koettu käyttäytyminen vähenee

✔ Muistisairas ihminen, läheinen ja ammattilainen voivat paremmin

✔ Psykoosilääkkeiden käyttö vähenee

✔ Palvelujen käyttö vähenee ja kohdentuu oikein

✔ Resursseja säästyy ja kustannustehokkuus paranee


 

Muistityö muuttuu ja osaamista tarvitaan

Laadukas muistihoitotyö on vaativaa, eikä työpanoksen sanoittaminen käsipareiksi tee oikeutta tai tunnusta työn edellyttämää tietoa, taitoa ja kokemusta. Ihmiskeskeisyyden toimintamalliin nojautuva tarvelähtöinen hoitotyö vaatii monialaista, syvää tietoa ja osaamista. Sen siirtyminen käytäntöihin edellyttää kouluttautumista ja kehittämistä organisaation kaikilla tasoilla: käytännön muistityössä sekä muistityötä tekevän organisaation johdossa ja toimintakulttuurissa.

Tutustu Myllykodin kehittämishankkeeseen Hyvinvoiva työntekijä, työyhteisö ja asukas ikäihmisten hoivakodissa. Hankkeessa vahvistettiin ihmiskeskeisyyden toimintamallia Myllykodissa vuosina 2020-2022 ja saavutettiin asetetut tavoitteet.

Muistityön erikoisosaaja on kysytty ammattilainen

Tulevaisuuden hoitotyössä tarvitaan muistityöhön erikoistuneita ammattilaisia, joilla on hallussaan alan uusin tieto ja taito sekä kyky viedä tuo tietotaito käytäntöön. He ymmärtävät muistisairasta ihmistä ja tämän tilannetta syvällisesti sekä työskentelevät systemaattisesti havainnoiden, arvioiden ja ratkaisten. Muistityön erikoisosaaja tunnistaa työssään useita vaativia ulottuvuuksia. Hän kokee mielekkyyttä seuratessaan osaamisensa tuottamaa hyvinvointia, kuten hankalaksi koetun käyttäytymisen vähenemistä, yhteyden rakentumista muistisairaaseen ihmiseen ja hänen läheisiinsä sekä ympärillä olevien ihmisten elämänlaadun kohenemista. Merkityksen havaitseminen ja työn tuloksellisuus lisäävät ammattilaisen työhyvinvointia ja työssä jaksamista. Tulevaisuuden muistityön ammattilainen työskentelee sekä hetkessä että pitkäjänteisesti ja luo työllään laajasti arvoa.

Amia Akatemia kouluttaa muistityön ammattilaisia säännöllisellä, syksyisin käynnistyvällä koulutusohjelmalla Amia Erikoismuistihoitaja™.

Muistityön kehittäjä on edelläkävijä

Tulevaisuuden muistityössä tarvitaan kehittäjiä, jotka jakavat ideologista, teoreettista ja käytännöllistä osaamista verkostossaan tai yhteisössään työskenteleville ammattilaisille. Muistityön kehittäjä pohjaa tietonsa tieteelliseen tutkimukseen ja soveltaa perehtyneisyyttään käytäntöön. Hän rakentaa muistityön parempaa huomista kunnianhimoisesti ja inspiroiden sekä käytännön muistityötä tekevien motivaatiota, sitoutumista ja työhyvinvointia kasvattaen. Tulevaisuuden muistityön kehittäjä hallitsee ihmiskeskeisyyden toimintamallin ulottuvuudet hoidon ideologiasta käytännön menetelmiin. Hän ajattelee laajasti, katsoo kauas ja tietää muuttavansa muistityön maailmaa.

Amia Akatemia kouluttaa muistityön kehittäjiä säännöllisellä, syksyisin käynnistyvällä koulutusohjelmalla Amia Muistityön kehittäjä™.

Vetovoimainen hoitopaikka ja työyhteisö

Henkilöstöään ja toimintatapojaan aktiivisesti muistityössä kehittävä työyhteisö asemoituu sosiaali- ja terveysalan toimijoiden kentällä vetovoimaiseksi erikoisosaajaksi. Yhteisö, joka asiakkaiden, heidän läheistensä ja potentiaalisten työntekijöiden näkökulmasta tunnetaan muistisairaan ihmisen hyvän hoidon tuottajana, saavuttaa arvokasta pääomaa. Laadukas muistityö on todistettavasti myös kustannustehokasta, kun hankalaksi koettu käyttäytyminen vähenee ja toiminnalla vastataan todellisiin tarpeisiin.

Kokonaisvaltaisuutensa ohella ihmiskeskeisyyden toimintamalli tarjoaa toimintatapoja ja ratkaisuja hoitotyön erilaisiin tilanteisiin ja kysymyksiin.

Amia Akatemia kehittää työyhteisöjä räätälöidyissä koulutuksissa ja yhteistyöhankkeissa.

Amia Muistikeskus

Amia Muistikeskus on suomalaisten muistiammattilaisten perustama asiantuntijaorganisaatio. Hoidamme muistipotilaita Amia Muistiklinikalla ja koulutamme muistihoitotyöntekijöitä Amia Akatemiassa. Toimimme muistisairaiden ihmisten ja heidän omaistensa hyvän elämän edistämiseksi.

https://amia.fi
Seuraava
Seuraava

Seksuaalisuus osana iäkkäiden ihmisten hyvinvointia ja ihmisyyttä