Parasta mahdollista elämää muistisairauden kanssa

 

Muistisairaan ihmisen ja hänen läheisensä hyvä elämä saavutetaan oikean ja monipuolisen hoidon ja tuen avulla. Hyvän hoidon kokonaisuudessa muistikoordinaattorilla on tärkeä rooli. Mikä on muistikoordinaattori ja miten hän toimii?

Muistikoordinaattori kulkee kanssasi

 

1. Säännöllinen ja asiantunteva huolenpito

Muistikoordinaattori pitää yhteyttä muistisairaaseen ihmiseen ja hänen läheisiinsä säännöllisesti. Hän tapaa ja tukee heitä arjessa sekä on tavoitettavissa tarpeen vaatiessa. Hän tuntee muistisairaan ihmisen ja perheen kokonaistilanteen.

2. Asioiden hoito ja ongelmanratkaisu

Muistikoordinaattori hyödyntää tiiminsä erikoislääkäriä, fysioterapeuttia ja muita asiantuntijoita muistisairaan ihmisen hyvän kokonaishoidon järjestämiseksi. Hän auttaa käytännön asioiden hoidossa ja järjestää palveluja hyvän elämän tueksi.

3. Tuki ja toiminta kriisitilanteissa

Muistikoordinaattori edistää kriisitilanteessa muistisairaan ihmisen ja hänen läheistensä asiaa asiantuntevasti ja päättäväisesti. Hän pitää yhteyttä eri tahoihin, tarjoaa ja välittää tietoa sekä auttaa ratkaisujen ja päätösten löytämisessä.


 

Mikä muistikoordinaattori?

Tutkimusten mukaan paras elämänlaatu saavutetaan hoitosuoritteiden tarjoamisen sijaan vastaamalla muistisairaan ihmisen ja hänen läheistensä tarpeisiin. Hyvä kokonaishoito merkitsee ihmisten kuulemista, syvää muistityön asiantuntijuutta ja moniammatillisella tiimillä tuotettua tasapainoista ja oikeaa hoitoa.

On kuitenkin hyvin tavallista, että hoitoa ja tukea joudutaan etsimään monelta eri luukulta, eivätkä hoitavat henkilötkään aina ymmärrä, mitä muistisairas ihminen ja hänen läheisensä tarvitsevat.

Muistisairas ihminen läheisineen ja hoitava tiimi tarvitsevat yhtälön tukipilariksi muistityön asiantuntijan, joka seuraa kokonaistilannetta, kantaa siitä vastuuta, jonka tavoittaa ja joka auttaa. Hän on muistikoordinaattori - muistisairaan ihmisen ja hänen läheistensä tuki ja apu.

Näin muistikoordinaattori työskentelee

Kun kokonaishoito on tasapainossa ja elämä sujuu, muistikoordinaattori pitää yhteyttä muistisairaaseen ihmiseen ja hänen läheisiinsä säännöllisesti. Hän tapaa ja tukee heitä arjessa sekä on tavoitettavissa tarpeen vaatiessa. Samalla hänelle muodostuu syvä käsitys ihmisen ja perheen kokonaistilanteesta, mikä tekee mahdolliseksi tarpeisiin vastaavan, ennakoivan hoidon sekä nopean ongelmanratkaisun.

Asiantuntevalla ja oikea-aikaisella kokonaishoidolla vältetään oireita ja ongelmia, joista palautuminen on raskasta, vaikeaa ja toisinaan jopa mahdotonta. Muistikoordinaattorin lähitiimiin kuuluvat erikoislääkäri, fysioterapeutti, psykoterapeutti ja lakiasiantuntija. Heidän kanssaan muistikoordinaattori käy asiakkaan luvalla tarvittaessa keskusteluja muistisairaan ihmisen ja hänen perheensä tilanteesta. Moniammatillinen asiantuntemus on kaiken aikaa käden ulottuvilla ja apu järjestyy laajasti ja nopeasti.

Muistikoordinaattori tuntee myös järjestelmäviidakon, jossa muistisairas ihminen läheisineen elää. Hän auttaa käytännön asioiden hoidossa sekä järjestää verkostostaan palveluja muistisairaan ihmisen ja hänen perheensä hyvän elämän tueksi.

Kriisitilanteen kohdatessa muistikoordinaattori ryhtyy toimiin. Hän pitää yhteyttä eri tahoihin ja edistää muistisairaan ihmisen ja hänen läheistensä kokonaistilannetta asiantuntevasti ja päättäväisesti. Perhe saa tukea ja voimia selvitä vaikeasta vaiheesta sekä asiantuntevaa tietoa ratkaisujen ja päätösten tueksi.

Kaipaatko omaa muistikoordinaattoria?

Muistikoordinaattorin tuki ja apu perustuu pitkäjänteiseen yhteistyöhön. Amia Muistiklinikan muistikoordinaattorit ovat muistityöhön erikoistuneita sairaanhoitajia, jolla on syvä asiantuntemus muistisairauksista, hyvän kokonaishoidon monimuotoisuudesta ja taudinkulun kaaresta.

Muistikoordinaattoripalvelu räätälöidään aina asiakkaan tarpeisiin. Se muotoutuu ajan kuluessa ja elää tilanteen mukaan. Muistikoordinaattori voi kulkea mukana muistisairaan ihmisen tukihenkilönä ja edustajana aina diagnoosista mahdolliseen ympärivuorokautiseen hoitoon saakka.

Amia Muistiklinikan muistikoordinaattoreina toimivat Jaakko Törrönen ja Saila Ylitalo. Muistikoordinaattorien lääkärityöpareina ovat professori Raimo Sulkava sekä geriatrian ja psykiatrian erikoislääkäri Eeva Hölttä tai omalääkäri.

Jos olet kiinnostunut muistikoordinaattoripalvelusta, ota yhteyttä Jaakko Törröseen, jaakko.torronen@amia.fi tai 040 591 1405. Pohditaan yhdessä, millä tavoin muistikoordinaattori voi tukea ja auttaa teitä. Voit myös suoraan varata muistikoordinaattorille ajan. Pääset ajanvaraukseen alla olevasta linkistä.