Muistisairaan ihmisen RAI-arvioinnin erityispiirteet asumispalveluissa ja kotihoidossa

RAI-vastuuhenkilö – syvennä osaamistasi muistisairaan ihmisen toimintakyvyn arvioinnissa. Näin toteutat RAI-arvioinnin luotettavasti ja hyödynnät monipuolisesti RAI-tietoa muistisairaan hoito- ja kuntoutustyössä.

Muistisairaan ihmisen RAI-arvioinnin haasteet

RAI-arvioinnin tekeminen on erityisen haastavaa henkilöille, joilla on muistisairaus. Haasteet liittyvät erityisesti kognitiivisen toimintakyvyn, siihen linkittyvän päätöksentekokyvyn sekä käyttäytymisen muutosten eli käytösoireiden luotettavaan arviointiin. Lisäksi ADL-toimintojen vajeina näyttäytyvät ongelmat saattavat usein liittyä paitsi fyysisen toimintakyvyn heikentymiseen, myös kognitiiviseen toimintakykyyn tai näihin molempiin. Voidaan helposti todeta, että muistisairaalle ihmiselle toteutettava luotettava RAI-arviointi vaatii tekijältään erityisosaamista.

Mitä voit odottaa tältä syventävältä RAI-koulutukselta?

Tämä huippuasiantuntijoiden räätälöimä, käytännönläheinen ja konkreettinen koulutuskokonaisuus pureutuu syvällisesti juuri muistisairaan ihmisen RAI-arvioinnin luotettavaan toteuttamiseen sekä RAI-arvioinnista saatavan tiedon hyödyntämiseen hoito- ja kuntoutustyössä.

Koulutus vahvistaa RAI-vastuuhenkilön osaamista muistisairaan ihmisen RAI-arvioinnista ja syventää hänen osaamistaan muistisairaiden kokonaisvaltaisesta, moniammatillisesta hoidosta unohtamatta käyttäytymisen oireisiin liittyviä haasteita arjessa. Koulutus antaa lisäksi RAI-vastuuhenkilöille valmiuksia ohjata omia tiimiläisiä aihepiiriin liittyen.

Koulutus sisältää kolme opetusjaksoa, jotka toteutuvat iltapäivisin kolmen tai neljän tunnin mittaisina etäkoulutuksina käyttäjäystävällisen Howspace-koulutustilan kautta. Opetusjaksot on mahdollista tallentaa tarvittaessa. Howspace-koulutustilassa on oppimista tukevat materiaali ja soveltamistehtävät.

Seuraava koulutus:

31.10.–5.12.2024


Paikka: etäkoulutus
Laajuus: kolme opetusiltapäivää, joiden välissä soveltamistehtävä


Kenelle

Koulutus on ensisijaisesti tarkoitettu muistisairaiden ihmisten parissa eri toimintaympäristöissä työskenteleville RAI- vastuuhenkilöille. Myös muut sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, jotka haluavat kasvattaa ja syventää RAI-erikoisosaamistaan muistisairaiden ihmisten hoidossa ovat tervetulleita kurssille. Osallistujalle on etua, jos hän hallitsee RAI-arvioinnin ja RAI-tiedon asiakastason hyödyntämisen perustaidot.


Koulutuksen sisältö ja tavoitteet

1. opetuspäivä ti 31.10.2024 klo 12–16

Muistisairaan ihmisen kognitiivisen toimintakyvyn arviointi ja RAI
Käytösoireet ja RAI, käyttäytymisen muutoksen kokonaisvaltainen ymmärtäminen

  • Opit ymmärtämään muistisairauksien aiheuttamia kognitiivisia muutoksia ja niiden vaikutuksia ihmisen muistiin, päätöksenteko- ja kommunikointikykyyn, käyttäytymiseen sekä fyysiseen toimintakykyyn.

  • Syvennät ymmärrystäsi muistisairaan ihmisen käyttäytymisen muutoksista ja opit havainnoimaan hänen tilannettaan kokonaisvaltaisesti.

  • Saat käytännön työkaluja ymmärtää muistisairaan ihmisen käyttäytymisen taustalla olevia tunteita ja tarpeita.

  • Vahvistat osaamistasi ohjata oman yksikkösi henkilöstöä kognitiivisen toimintakyvyn arvioinnissa RAI-työvälineen avulla.

2. opetuspäivä to 21.11.2024 klo 13–16

Muistisairaan ihmisen fyysisen toimintakyvyn arviointi, tukeminen ja kuntoutumismahdollisuuksien tunnistaminen ja RAI

  • Opit tunnistamaan ja erottamaan niitä kognitiivisen toimintakyvyn vaikeuksia, jotka ilmenevät myös fyysisen toimintakyvyn ongelmina.

  • Syvennät ymmärrystäsi liikkumisen merkityksestä muistisairaan ihmisen toimintakyvyn tukemisessa – tutkitusta tiedosta käytännön soveltamiseen.

  • Saat työkaluja muistisairaan ihmisen fyysisen toimintakyvyn arviointiin optimaalisen suoriutumiskyvyn ja kuntoutumispotentiaalin löytämiseksi.

  • Harjaannut hyödyntämään RAI-arvioinnista saatavaa tietoa ihmiskeskeisen, hoito- ja kuntoutussuunnitelman tekemisessä.

3. opetuspäivä to 5.12.2024 klo 13–16

Muistisairaan ihmisen psykososiaalisen toimintakyvyn arviointi ja tukeminen

  • Opit arvioimaan, havainnoimaan ja tukemaan muistisairaan ihmisen osallisuutta, sosiaalista osallistumista ja sosiaalisen osallistumisen potentiaalia.

  • Vahvistat osaamistasi ihmisen psykososiaalisen toimintakyvyn ja osallisuuden RAI-arvioinnista ja siihen liittyvistä tekijöistä.

  • Vahvistat taitojasi tukea muistisairaan ihmisen osallisuutta ja sosiaalisia suhteita arjessa.


Opetuspäivät

  1. opetuspäivä ti 31.10.2024 klo 12–16

  2. opetuspäivä to 21.11.2024 klo 13–16

  3. opetuspäivä to 5.12.2024 klo 13–16


Kouluttajina toimivat alan huippuosaajat:

Ulla Eloniemi-Sulkava, gerontologian dosentti, FT, erikoissairaanhoitaja
Outi Mäenpää, fysioterapeutti (geriatrinen fysioterapia), TtM ja fysioterapian opettaja, väitöskirjatutkija
Katriina Niemelä, TtM, sh-kätilö, RAI-erityisasiantuntija ja -kouluttaja
Raimo Sulkava, professori, neurologian ja geriatrian erikoislääkäri


Ilmoittautuminen

Koulutukseen mahtuu 25 osallistujaa. Koulutuskokonaisuus toteutetaan, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 15. Ilmoittaudu koulutukseen tästä tai tämän sivun ilmoittautumislinkistä.


Osallistumismaksu

595 € +  ALV 25,5 % (yht. 747 €) sisältää opetuksen, sähköiset materiaalit ja Howspace-koulutustilan käyttöoikeuden kolmen kuukauden ajan. Koulutus laskutetaan 15.10.2024 ja sen tulee olla maksettua ennen koulutuksen alkua. Jos samasta organisaatiosta tulee useita osallistujia, pyydä tarjous: ulla.eloniemi-sulkava@amia.fi tai katriina.niemela@gerofuture.fi .


Peruutusehdot

Peruutus on maksuton 14.10.2024 saakka. Sen jälkeen ilman lääkärintodistusta tehdyistä peruutuksista peritään koko osallistumismaksu. Osallistumisen voi siirtää toiselle maksutta.


Lisätiedot

Ulla Eloniemi-Sulkava, ulla.eloniemi-sulkava@amia.fi, p. 050 518 0907
Katriina Niemelä, katriina.niemela@gerofuture.fi, p. 0400 805 581


Yhteistyössä

Palautetta koulutuksista

”Amia Erikoismuistihoitaja -koulutus oli kokonaisuudessaan kattava, lämminhenkinen, paljon uutta tietoa ja toimintatapoja antava. Aiheet olivat mielenkiintoisia ja koulutuspäivien rakenteet hyvin suunniteltu. Kouluttajat ovat huippuammattilaisia ja helposti lähestyttäviä, ja oli ihanaa, kun koulutuspäivien aikana saimme keskustella ja pohtia paljon. Voin suositella tätä koulutusta lämpimästi. Se antoi paljon uusia näkökulmia työhön ja muistisairaiden ihmisten kohtaamiseen. Kiitos Amian kouluttajat ja meidän opiskeluporukka antoisasta ja opettavasta matkasta!”

Amia Erikoismuistihoitaja

”Amia Erikoismuistihoitaja -koulutus antoi paljon työkaluja muistisairaan kohtaamiseen ja rinnalla kulkemiseen. Koulutus palautti työn ilon ja tekemisen riemun omaan työhöni. Koulutuskokonaisuus oli koottu hyväksi ja antoisaksi paketiksi, jossa oli sopivasti teoriaa ja käytäntöä. Kouluttajat olivat aivan huippuja. Olen todella iloinen, että päätin lähteä tähän koulutukseen. Ainoa ikävä puoli koulutuksessa oli se, että se loppui. Kiitos tyypit :) Oli mieletön koulutusmatka teidän kaikkien kanssa.”

Amia Erikoismuistihoitaja

” Paras koulutus jossa olen ollut.”

Amia Erikoismuistihoitaja

Kun työ aktivoi ja haastaa tekijäänsä syvällisesti, se myös antaa ja auttaa jaksamaan. Sarah, 32, kävi Amia Erikoismuistihoitaja -koulutuksen. Lopputyönään hän pohtii oppimaansa. Lue AmiaBlogista Sarahin tarina.

Amia Erikoismuistihoitaja

”Amia muistihoitaja -koulutus oli monella tapaa antoisa. Saimme vahvistusta ja uutta tietoa aivosairauksista niin lääketieteen kuin lääkehoidon näkökulmasta ja pohdimme muistisairaan polkua hoitotyön ja ihmisen kohtaamisen näkökulmasta. Koulutuspäivät olivat sisällöltään rikkaita ja tasapainoisia. Päivien teemat innoittivat opiskelijaryhmää hyviin keskusteluihin, jaoimme kokemuksia ja saimme kaikki varmasti uutta näkökulmaa kohtaamisiin ja toimintatapoihin.”

Amia Erikoismuistihoitaja

”Kiitän lämpimästi koulutuksesta, joka oli käytännönläheinen ja todellisia työkaluja työhön tarjoava. Keskustelut olivat antoisia, opettavaisia. Sain aivan uusia näkökulmia työhöni, luulen myös ammatti-identiteettinikin muuttuneen. Uskon, että koulutuksen myötä tulen vaikuttamaan myös laajemmalti meidän alueen kotona asuvien muistisairaiden hoitoon ja omaisten jaksamiseen. Aloitan ensi viikolla TunTeVa-opinnot ja onpas varmasti luvassa hedelmällisiä hetkiä siellä erikoismuistihoitaja -koulutuksen ansiosta :) Kiitos, teitte lähtemättömän vaikutuksen 🧡 ”

Amia Erikoismuistihoitaja

”Luennot olivat opettavaisia, ajatuksia herättäviä, mieleenpainuvia. Miten ensiarvoisen tärkeää on hoitajana huolehtia itsestään ja omasta jaksamisesta. Sen luulisi olevan lähes itsestäänselvyys, mutta jotenkin se on myös arjen kiireessä helppo unohtaa.”

Amia Erikoismuistihoitaja

Opettajat kokivat saaneensa koulutuksesta työkaluja integroida RAI-sisältöjä osaksi opetusta.

RAI-koulutus sote-opettajille

Koulutuksen käyneet opettajat antoivat koulutukselle kiitosta muun muassa kattavasta sisällöstä, asiantuntevista kouluttajista ja soveltavasta, käytännönläheisestä otteesta.

RAI-koulutus sote-opettajille

Koulutus sai kokonaisarvosanan 4,67 asteikolla 1-5.

RAI-koulutus sote-opettajille

Olen saanut jo nyt itselleni varmuutta toimia entistä laajemmin työssäni asiantuntijana ja muistisairaanhoitajana.

Amia Muistityön kehittäjä


Tutustu koulutustarjontaan

Tietopankki
(tulossa pian)


Haluatko tietää enemmän?

Jos etsit työyhteisöllesi soveltuvaa koulutusta tai haluat vaihtaa ajatuksia, keskustelemme mielellämme kanssasi. Jos ammattilaisena etsit itsellesi oikeaa koulutuspolkua, meiltä löydät oivalluttavia vaihtoehtoja. Lisätietoa antaa Ulla Eloniemi-Sulkava, ulla.eloniemi-sulkava@amia.fi ja p. 050 518 0907. Voit myös ottaa meihin yhteyttä alla olevasta linkistä.