Voisiko presidentti Donald Trumpilla olla frontotemporaalinen degeneraatio (FTD)?

Voisiko presidentti Donald Trumpilla olla frontotemporaalinen degeneraatio (FTD)?

Lääkärinä en voi puhua julkisesti potilaideni asioista. Donald Trump ei ole kuitenkaan käynyt vastaanotollani, joten voin yrittää vastata otsikon kysymykseen. Tietoni Donald Trumpin oireista perustuvat videoihin hänen esiintymisistään vuodesta 1980 alkaen, hänen kirjoituksiinsa ja twiittauksiinsa viime vuosina sekä hänen vanhempiensa henkilötietoihin Wikipediassa.

Käytän frontotemporaalisen degeneraation (FTD)  kliinisinä kriteereinä Brain-lehdessä julkaistuja ”International consensus criteria for behavioral variant fronto-temporal dementia” (Brain 2011;134:2456-2477). Niitä on ollut laatimassa ystäväni professori David Neary, jonka kanssa työskentelin aikanaan vuoden verran Manchesterin yliopiston Brain Research Unitissa.

Lähdetään käymään läpi FTD:n kliinisiä kriteerejä ja katsotaan, onko oireita löydettävissä Donald Trumpilta.

Ensinnäkin FTD:ssa täytyy olla kognitiivisia ja/tai käyttäytymisen oireita, jotka etenevät. Usein FTD:n oireet tulevat hitaasti monien vuosien tai vuosikymmenien aikana. Trumpilla näyttää olevan tapahtunut muutosta. Videoissa 10-20 vuoden takaa Trump pystyy selvästi paremmin hillitsemään itsensä, keskittymään siihen, mitä häneltä kysytään ja muistamaan paremmin, mitä oli sanonut. Seuraavassa käyn läpi lyhyesti FTD:n oireiden pääkriteerit.

Sosiaalisesti epäasiallinen käyttäytyminen. Tästä Trumpilla on ollut oireita jo monia vuosia, esimerkkejä ovat seksuaalinen ahdistelu (ja niillä kehuskelu), asiattomat ja loukkaavat kommentit muista ihmisistä, viime aikoina oikeuslaitoksen haukkuminen ja karkea kielenkäyttö. Täyttää tämän kriteerin.

Hyvien tapojen ja etiketin noudattamattomuus. Trump ei käyttäydy tavallisten ihmisten välisten sosiaalisten normien mukaisesti. Tämä ei näytä häntä häiritsevän. Tämä on vuosien aikana tullut yhä selvemmäksi. Kriteeri täyttyy.

Impulsiivinen, harkitsematon ja huoleton käyttäytyminen. Esimerkiksi hänen kommenttinsa haastatteluissa ja twiiteissä osoittavat tämä. Äkkipikaisuutta ja joustamattomuutta on tullut, samoin riskien ottamisen lisääntymistä. Taas kriteeri täyttyy.

Apatia ja inertia. Apatiasta ei ole selvää näyttöä. Sen sijaan inertiaa (jaksamattomuus, henkisten prosessien hidastuminen) kyllä saattaisi olla. Esimerkiksi uutisten mukaan presidentti Trump ei ole jaksanut perehtyä Obama care:hin, jonka kaataminen on hänelle sydämen asia. Puhumattakaan siitä, että olisi suunnitellut omaa, vaihtoehtoista terveydenhuolto-ohjelmaansa. Kriteeri on heikko plussa.

Sympatian ja empatian puuttuminen. Kriteeri täyttyy. Trump ei pysty selvästikään asettumaan sellaisen ihmisen asemaan, joka ei ole hänen kanssaan samaa mieltä. Tasavallan presidenttimme Sauli Niinistö teki epäilemättä viisaasti, kun ei lähtenyt heti korjaamaan Trumpin käsitystä Suomen hävittäjäkaupoista. Reaktio olisi voinut olla raju ja arvaamaton.

Stereotyyppinen käytös ja eleet. Kun on nähnyt Trumpin presidenttikauden yhden puheen, on nähnyt ne kaikki. Ilmeet ja eleet, esim. käsien käyttö ovat samanlaista. Varsinkin spontaanisti puhuessaan käytetyt fraasit toistuvat. America first. Believe me. You are fired. A friend of mine XX is doing a great job. Trump ehkä uskoo, että hänellä on todella paljon ystäviä kuuluisuuksien ja valtionpäämiesten joukossa. Vahva plussa kriteereihin.

Hyperoraalisuudesta ei ole näyttöä. Tämä usein on kuitenkin myöhäisoire.

Neuropsykologiset oireet kuten toiminnanohjauksen heikentyminen; muisti ja hahmottaminen pääosin ovat kuitenkin kohtuullisesti säilyneet erotuksena Alzheimerin tautiin. On selvää näyttöä neuropsykologisesta heikentymisestä. Toiminnanohjaus ja monimutkaisten asioiden hahmottaminen ovat hänellä heikentyneet siitä, mitä ne olivat keski-ikäisellä, dynaamisella liikemiehellä Donald Trumpilla. Kriteeri täytyy.

Neljä tai viisi mahdollisen FTD:n oireryhmien kriteereistä täyttyy, kolme olisi vaadittu mahdollisen frontotemporaalisen degeneraation diagnoosiin. Näiden kriteerien osuvuus tutkimuksissa on ollut 85 %:n luokkaa. FTD on siis kliinisesti vahvasti epäiltävissä.

Frontotemporaalisessa degeneraatiossa nähdään usein samanlaista ilmeettömyyttä kuin Trumpilla on. Ikääntyminen ei ilmeettömyyttä selitä. Vanhuuden oireita ajatellen hän on 71-vuotiaana vielä nuori mies. Sen sijaan kasvojen kohotusleikkaukset voivat ilmeikkyyden hävittää.

Varsinaisten kriteerin ulkopuolisina FTD:n oireina Trumpilla on selvästi havaittavissa lyhyt pinna ja aggressiokynnyksen aleneminen. Seksuaalista ja muuta estottomuutta on. Vahvaa itsekeskeisyyttäkin on, mutta tätä on ollut jo ainakin kolme-neljäkymmentä vuotta. Sanasto on myös köyhtynyt, vaikka varsinaista afasiaa ei ole havaittavissa. Frontotemporaalisiin degeneraatioihin luettavissa olevassa semanttisessa dementiassa sanojen merkitys hämärtyy. Selittäisikö tämän tyyppinen oire sen, että presidentti Trump twiittaa illalla täysin eri lailla kuin mitä hän on päivällä päättänyt. Jospa hän ei ymmärrä käsitteiden tarkkaa merkitystä? No, tämä on spekulaatiota.

Tutustuessani Donald Trumpin isän Fred Trumpin historiaan ilmeni, että kuollessaan 93-vuotiaana hän oli sairastanut kuusi vuotta Alzheimerin tautia. Hänellä siis oli vanhalla iällä muistisairaus.  Varmaa neuropatologista diagnoosia ei ole tiedossa. Yhtä hyvin kyseessä on voinut olla frontotemporaalinen degeneraatio. Molemmissa sairauksissa perinnöllinen riski on olemassa.

Diagnoosin varmentamiseksi olisin neurologina mielelläni nähnyt Trumpin aivojen magneettikuvat, joissa FTD:ssä usein nähdään atrofiaa otsa- ja ohimolohkoissa.  Myös PET-kuvaus olisi hyvä ollut ottaa.  Saattaa olla, että tutkimukset on tehty, mutta epäilemättä ne ovat tarkoin vaalittuja valtakunnansalaisuuksia.

Kaikki ei ole ihan kohdallaan presidentti Donald Trumpin toiminnassa. Vaikka hän täyttää käytösoireisen frontotemporaalisen degeneraation kliiniset kriteerit, kyseessä voi olla myös narsistisen persoonallisuuden paheneminen ikääntymisen ja vallan kasvun myötä. Aikoinaan Ronald Reagan pystyi hoitamaan virkaansa menestyksellisesti, vaikka hänellä jo virkakautensa aikana oli Alzheimer-muutoksia aivoissa. Ne kun tulevat 10-20 vuotta ennen selviä muistioireita. Reagan kuitenkin tukeutui päätöksissään voimakkaasti maailman mahtavimman valtion virkakoneistoon.  Trump puolestaan ei virkamiehiinsä luota, vaan haluaa tehdä päätökset itse. Olen todella huolissani Donald Trumpin aivoterveydestä. Pikaiset neurologiset tutkimukset ovat tarpeen.

Kirjoitus on julkaistu Suomen muistiasiantuntijat ry:n Memo 3/2017 -lehdessä.

Raimo Sulkava

Raimo Sulkava on geriatrian ja neurologian erikoislääkäri. Hän väitteli vuonna 1983 Alzheimerin taudista ja on tutkinut ja hoitanut muistisairaita ihmisiä yli 30 vuoden ajan. Muistisairaiden ihmisten hoidossa Raimo painottaa kokonaisvastuun ottamista ja tiimityötä. Lääkehoidon lisäksi tarvitaan monia muita tapoja tukea arjen selviytymistä. Varhainen diagnostiikka on tuloksellisen hoidon perusta. Tieteellisessä tutkimuksessa Raimo on keskittynyt muistisairauksien perinnöllisiin ja muihin riskitekijöihin ja niiden ehkäisyyn, muistisairauksien hoitoon ja iäkkäiden ihmisten kuntoutukseen. Hän on kirjoittanut yli 300, pääosin englanninkielistä tieteellistä artikkelia erityisesti muistisairauksista sekä kouluttanut ja opettanut runsaasti geriatriaan ja muistisairauksiin liittyviä aiheista. Raimo on geriatrian professori (emeritus) Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikössä sekä Amia Muistiklinikan lääketieteellinen johtaja.

https://amia.fi/asiantuntijamme/raimo-sulkava
Edellinen
Edellinen

Näyttöön perustuva hoiva-asuminen – mitä se on?

Seuraava
Seuraava

Valmentavaa otetta ja välittämistä muistisairaan ihmisen kohtaamiseen