Amia Erikoismuistihoitaja™

Sosiaali- ja terveysalan ammattilainen - kehity muistityön erikoisosaajaksi ja hanki itsellesi tutkimustietoon pohjaava muistikoordinaattorin pätevyys. Kiitetty koulutuksemme kokoaa kokeneiden asiantuntijoiden osaamisen monialaiseksi syventäväksi kokonaisuudeksi.

Muistityön erikoisosaamista tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa

Kehity muistityön erikoisosaajaksi alan kokeneiden asiantuntijoiden opissa. Amia Erikoismuistihoitaja on syventävä koulutuskokonaisuus sosiaali- ja terveysalan ammattilaiselle.

Muistityön erikoisosaamista tarvitaan kaikkialla ikäihmisten palveluissa. Tutkimustietoon pohjaava ihmiskeskeinen hoito on laadukasta, kestävää ja vaikuttavaa. Se tukee sekä asiakkaan että ammattilaisen hyvinvointia. Puhumme tulevaisuuden muistityöstä, vaikka kansainvälisesti ihmiskeskeinen toimintamalli on jo laajasti käytössä.

Muistityön erikoisosaaminen on avainasemassa ikäihmisten inhimillisten ja laadukkaiden palvelujen turvaajana. Se on myös kustannusvaikuttavuuden lähtökohta.

Mitä voit odottaa Amia Erikoismuistihoitaja -koulutukselta?

Syventävä koulutuskokonaisuus antaa ikäihmisten parissa työskentelevälle ammattilaiselle valmiudet edistää muistisairaiden ihmisten elämänlaatua ja hyvinvointia. Koulutus tuo käyttöön muistityön uusimman tiedon ja taidon, ja erityisesti kyvyn soveltaa opittua käytäntöön. Se antaa tietoa aivosairauden kompleksisesta kokonaisuudesta, kyvyn ymmärtää muistisairasta ihmistä syvällisesti ja mahdollisuuden tehdä työtä ihminen keskiössä.

Erikoismuistihoitajana osaat työskennellä havainnoiden, pohtien ja uusia ratkaisuja etsien. Rakennat yhteyttä muistisairaaseen ihmiseen ja hänen läheisiinsä. Erikoisosaaminen tuo rohkeutta työhösi ja intoa rakentaa sosiaali- ja terveysalan parempaa huomista. Analyyttinen työtapa tukee myös omasta hyvinvoinnistasi huolehtimista.

Seuraava koulutus:

23.10.2024–9.5.2025


Paikka: Helsinki / etäopetus


Kenelle

Koulutus on tarkoitettu muistisairaiden ihmisten parissa työskenteleville ammattilaisille, kuten lähi- ja sairaanhoitajille, geronomeille ja fysioterapeuteille, jotka haluavat työssään kehittyä muistityön erikoisosaajaksi tai saada muistikoordinaattorin pätevyyden.


Koulutuksen tavoitteet

Koulutusprosessissa saat syventävää ja laaja-alaista tietoa muistisairauksista ja muistisairaan ihmisen hyvän elämän tukemisesta sekä taitoa viedä nämä tiedot käytäntöön. Saat valmiuksia tehdä työtä muistisairas ihminen ja hänen perheensä keskiössä, havainnoiden ja herkkyydellä. Ajattelusi on monitasoista ja tuot näkökulmiasi rohkeasti esiin.

Erikoismuistihoitajaksi kehittyminen ja tiedon muuntaminen taidoksi vaativat prosessimaista opiskelua, jossa erilaisia näkökulmia tuodaan vapaasti esiin toinen toiselta oppien. Prosessimaisessa opiskelussa tehdään työssä harjoituksia ja käytännön sovellutuksia sekä saadaan tukea turvalliseen itsereflektointiin.

Koulutus sisältää kymmenen lähi-/etäopetuksen päivää sekä itsenäistä opiskelua. Opetuspäivät tallennetaan tarvittaessa. Itsenäinen opiskelu koostuu omassa työssä tehtävistä soveltamisen ja kokeilun harjoituksista, sovittuun kirjallisuuteen perehtymisestä sekä lyhyestä oman kehittymisen pohdintatehtävästä. Koulutuksen lopussa erikoismuistihoitajaksi kehittymisen prosessia tarkastellaan ja arvioidaan yhdessä.

Koulutuksen hyväksytysti suorittanut saa opinnoistaan todistuksen ja diplomin. Ne kertovat erityisosaamisestasi ja ovat lisäansio esimerkiksi työnhaussa.


Teemat

  1. Muistisairauksien ennalta ehkäisy ja varhainen tunnistaminen

  2. Muistisairaudet ja niiden erilaiset aivomuutokset: vaikutukset hoitotyön toteutukseen

  3. Ihmiskeskeisyys ja tarvelähtöisyys: sanoista käytäntöihin

  4. Yhteyden rakentaminen kognitiivisesti hauraan ihmisen kanssa

  5. Erikoismuistihoitajan tarvitsema geriatrinen tieto ja osaaminen

  6. Hoidossa käytettävien lääkkeiden vaikutusten ja haittavaikutusten tunnistaminen

  7. Muistisairaan ihmisen kuntoutus – teoriasta käytäntöön

  8. RAI-arviointitiedon hyödyntäminen ihmiskeskeisessä ja tarvelähtöisessä hoidossa

  9. Muuttuneen käyttäytymisen ymmärtäminen, ennalta ehkäisy ja ratkaisuja

  10. Muistisairaan ihmisen itsemäärääminen ja rajoitteiden käyttö

  11. Työvälineitä yhteistyöhön omaisten kanssa

  12. Tärkeimmät toimintakykymittarit: käyttö, tulkinta ja hyödyntäminen

  13. Mindfulness ja itsemyötätunto muistityössä

  14. Myönteiset tunteet hoitotyön voimavarana

  15. Erikoismuistihoitajan ammatillinen identiteetti: mitä tarkoittaa käytännön tilanteissa?


Opetuspäivät (lähi/etä)

  1. jakso (23.–24.10.2024)

  2. jakso (21.11.2024)

  3. jakso (8.–9.1.2025)

  4. jakso (6.2.2025)

  5. jakso (19.–20.3.2025)

  6. jakso (8.-9.5.2025)


Kouluttajamme

Ulla Eloniemi-Sulkava, gerontologian dosentti, FT, erikoissairaanhoitaja
Mari Juote, FM, työnohjaaja, mindfulness-ohjaaja/kouluttaja, opettajan pedagogiset opinnot
Raimo Sulkava, professori, neurologian ja geriatrian erikoislääkäri
Outi Mäenpää, fysioterapeutti (geriatrinen fysioterapia), TtM ja fysioterapian opettaja, väitöskirjatutkija
Jaakko Törrönen, vertaiskouluttaja, sh, Amia Muistityön kehittäjä™


Ilmoittautuminen

Koulutukseemme mahtuu mukaan 20 osallistujaa. Täytämme paikat ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu koulutukseen tästä tai tämän sivun ilmoittautumislinkistä.


Osallistumismaksu

1 750 € + ALV 24 % (yht. 2 170 €) sisältää opetuksen ja sähköiset materiaalit sekä aamu- ja iltapäiväkahvin kahvileipineen kaikkina lähiopetuspäivinä. Koulutus laskutetaan kolmessa erässä (lokakuu 2024, tammikuu 2025, huhtikuu 2025). Ensimmäisen erän tulee olla maksettu ennen koulutuksen alkua. Jos samasta organisaatiosta tulee useita osallistujia, pyydä tarjous ulla.eloniemi-sulkava@amia.fi.


Peruutusehdot

Peruutus on maksuton 23.9.2024 saakka. Sen jälkeen ilman lääkärintodistusta tehdyistä peruutuksista peritään koko osallistumismaksu. Osallistumisen voi siirtää toiselle maksutta.


Lisätiedot

Ulla Eloniemi-Sulkava, ulla.eloniemi-sulkava@amia.fi, p. 050 518 0907.


Palautetta koulutuksista

”Sytyin Amia-hoitajaksi. Ymmärrän muistisairasta ihmistä aiempaa paremmin. Olen huomannut, että koulutuksen aikana olen kehittynyt työssäni.”

Amia Erikoismuistihoitaja

”Koulutuksen käyneiden asenteet ovat muuttuneet. He tekevät työtä uudella tavalla.”

Amia Erikoismuistihoitaja

” Paras koulutus jossa olen ollut.”

Amia Erikoismuistihoitaja

Kun työ aktivoi ja haastaa tekijäänsä syvällisesti, se myös antaa ja auttaa jaksamaan. Sarah, 32, kävi Amia Erikoismuistihoitaja -koulutuksen. Lopputyönään hän pohtii oppimaansa. Lue AmiaBlogista Sarahin tarina.

Amia Erikoismuistihoitaja

Opettajat kokivat saaneensa koulutuksesta työkaluja integroida RAI-sisältöjä osaksi opetusta.

RAI-koulutus sote-opettajille

Koulutuksen käyneet opettajat antoivat koulutukselle kiitosta muun muassa kattavasta sisällöstä, asiantuntevista kouluttajista ja soveltavasta, käytännönläheisestä otteesta.

RAI-koulutus sote-opettajille

Koulutus sai kokonaisarvosanan 4,67 asteikolla 1-5.

RAI-koulutus sote-opettajille

“Koulutuksesta jäi tärkeimpänä oppina mieleen ihmisen kohtaaminen, ihminen ihmiselle sekä tunnetaidot. Muistisairauksien eri muodot ovat alkaneet avautua aivan eri tavalla, kaikki eivät ole Alzheimeria, kuten muistisairaus yleistetään. Oirekuvat voivat olla hyvinkin erilaisia ja yksilöllisiä. Se tekee tästä työstä haastavan ja mielenkiintoisen. Tämä oli todella hyvä koulutuskokonaisuus ja uskon tästä olevan hyötyä niin itselleni kuin myös työyhteisöön vietävää tietoa.”

Amia Erikoismuistihoitaja

”Sain paljon ihmeteltävää ja pohdittavaa, mahtavia ahaa-elämyksiä. Koulutus oli hieno paketti; monenlaista tietoa ja näkökulmaa töihin vietäväksi, sekä itselleni omaan kasvuun ihmisenä.”

Amia Erikoismuistihoitaja

”Luennot olivat opettavaisia, ajatuksia herättäviä, mieleenpainuvia. Miten ensiarvoisen tärkeää on hoitajana huolehtia itsestään ja omasta jaksamisesta. Sen luulisi olevan lähes itsestäänselvyys, mutta jotenkin se on myös arjen kiireessä helppo unohtaa.”

Amia Erikoismuistihoitaja

”Koulutus on  hieno kokonaisuus! Sairauksien eri muodot avautuivat minulle täysin uudella tavalla. Nyt pohdin työssäni paljon, mikä muistisairauden muoto kenelläkin on ja miten se näkyy tai vaikuttaa ihmisen elämään.

Amia Erikoismuistihoitaja

”Osaan olla töissä kärsivällisempi muistisairaiden asukkaiden kanssa ja osaan ohjeistaa työryhmää samaan. Osaan kertoa lääkityksistä enemmän, sairauksien etenemisennusteista ja mistä mahdollisesti erinäiset käytösmuodot johtuvat kunkin asukkaan kohdalla.”

Amia Erikoismuistihoitaja

Olen saanut jo nyt itselleni varmuutta toimia entistä laajemmin työssäni asiantuntijana ja muistisairaanhoitajana.

Amia Muistityön kehittäjä


Tutustu koulutustarjontaan

Tietopankki
(tulossa pian)


Haluatko tietää enemmän?

Jos etsit työyhteisöllesi soveltuvaa koulutusta tai haluat vaihtaa ajatuksia, keskustelemme mielellämme kanssasi. Jos ammattilaisena etsit itsellesi oikeaa koulutuspolkua, meiltä löydät oivalluttavia vaihtoehtoja. Lisätietoa antaa Ulla Eloniemi-Sulkava, ulla.eloniemi-sulkava@amia.fi ja p. 050 518 0907. Voit myös ottaa meihin yhteyttä alla olevasta linkistä.