Opas: Muistisairaan ihmisen muuttunut käyttäytyminen

Muistisairaan muuttunut käyttäytyminen – mistä on kyse? opas kuvaa muuttuneen käyttäytymisen ihmiskeskeistä, kokonaisvaltaista ymmärtämistä ja tutkimista, ennalta ehkäisyä, lieventämisen keinoja sekä hoitoa. Se antaa toimintamallin muuttuneen käyttäytymisen hankalien ilmenemismuotojen ratkaisemiseen työryhmässä, mutta soveltuu myös omaiselle tai läheiselle, joka kaipaa lisää käytännönläheistä tietoa muistisairaan ihmisen muuttuneesta käyttäytymisestä. Opas perustuu viime vuosien kansainvälisiin tieteellisiin julkaisuihin, joissa muistisairaiden ihmisten hoidon päämääränä on näiden ihmisten elämänlaatu.

 

Muistisairaan ihmisen muuttunut käyttäytuminen mistä on kyse? Uusia näkökulmia ja ihmiskeskeisiä ratkaisuja

Ulla Eloniemi-Sulkava & Raimo Sulkava
Amia Muistikeskus, Opetushallitus 2020
Sivuja: 44

Opas on saatavilla sekä painettuna että sähköisenä versiona (pdf). Tilaa opas sivun alaosan lomakkeella, sähköpostitse osoitteesta info@amia.fi tai puhelimitse toimistomme aukioloaikoina 040 5947 900.

Painetun oppaan hinta on 25,30 € ja sähköisen oppaan 10 €. Hinnat sisältävät arvonlisäveron 10 %. Painetun oppaan hintaan lisätään postikulut.

Jos olet kiinnostunut suuremmasta määrästä oppaita, ota yhteyttä.

 

Muistisairaudet ovat elimellisiä aivosairauksia, jotka aiheuttavat kognitiivisia muutoksia. Muutokset vaihtelevat riippuen siitä, millä aivojen alueilla sairaus vaikuttaa. Kognitiivisia taitoja ovat esimerkiksi muisti, orientaatio, toiminnanohjaus ja hahmottaminen. Näissä taidoissa tapahtuvilla muutoksilla on monenlaisia vaikutuksia ihmisen toimintakykyyn sekä mahdollisuuksiin ymmärtää ja tulkita ympäristöään. Ne myös tuottavat molemminpuolisen väärinymmärtämisen riskin vuorovaikutustilanteissa.

Ihmisen toimintakyky ja käyttäytyminen muuttuu muistisairauden edetessä. Näiden muutoksien taustoja muistisairaan ihmisen näkökulmasta eivät ammattilaisetkaan usein ymmärrä. Muistisairaan ihmisen reaktiot nimetään nähtynä käyttäytymisenä, kuten aggressiona, masennuksena, levottomuutena, harhoina, karkailuna ja monina muistisairasta ihmistä määrittävinä ilmaisuina. Käyttäytymisenä, joka koetaan hankalaksi, mikä puolestaan johtaa herkästi ihmisen leimaamiseen hankalaksi.

Muuttuneen käyttäytymisen hankalien ilmenemismuotojen ennalta ehkäisy ja hoito vaativat muistisairaan ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemista. Oikea muistisairauden diagnoosi ja siihen pohjaava hoito luovat perustan hyvinvoinnille samoin kuin muusta fyysisestä hyvinvoinnista huolehtiminen. Näiden lisäksi muistisairas ihminen tarvitsee tukea identiteetilleen ja ihmisarvolleen. Hän tarvitsee tukea voidakseen kokea turvallisuutta. Merkitykselliset aktiviteetit rakentavat itsetuntoa.

Muistisairaan ihmisen hyvinvoinnin tukeminen edellyttää hoitoyhteisöä, jolla on tietoa ja kykyä ihmisen syvälliseen, moniulotteiseen ymmärtämiseen sekä taitoa tavoitteelliseen yhteistyöhön. Lääkehoito voi olla tarvittaessa osa kokonaishoitoa. Tärkeää on tietää, mihin käyttäytymisen ilmenemismuotoon se on määrätty, mikä on odotettu vaste sekä arvioida systemaattisesti lääkkeen hyötyjä ja haittoja.


Haluatko tilata oppaan? Täytä alla oleva lomake ja lähetä.

Amia Muistikeskus

Amia Muistikeskus on suomalaisten muistiammattilaisten perustama asiantuntijaorganisaatio. Hoidamme muistipotilaita Amia Muistiklinikalla ja koulutamme muistihoitotyöntekijöitä Amia Akatemiassa. Toimimme muistisairaiden ihmisten ja heidän omaistensa hyvän elämän edistämiseksi.

https://amia.fi
Edellinen
Edellinen

Muutoksia sairaanhoidon Kela-korvauksiin

Seuraava
Seuraava

Virkistyspalvelua senioreille ja vapaata omaishoitajalle